Šta je elektronsko poslovanje?

Elektronsko poslovanje je oblik poslovanja kod koga se poslovne transakcije obavljaju elektronskim putem korišćenjem informacione i komunikacione tehnologije.

Šta je elektronsko poslovanje?


2017-08-30
Objavio : Admin

 • Elektronsko poslovanje (EB – Electronic Business) jeste vodjenje poslova na Internetu, i ne podrazumeva samo kupovinu i prodaju, nego i brigu o klijentima i poslovnim partnerima, kao i organizovanje poslova u soptsvenoj firmi online vezom i organizaciju poslovanja sa klijentima.​
 • E - trgovina (E-commerce) predstvalja kupovinu i prodaja dobara ili usluga putem Interneta kao i prihode od reklame,elektronsku razmenu dokumenata koji prate robu, novac i usluge, poslovanje putem elektronskih sredstava: EDI, email,ftp, itd.
 • Termin elektronska trgovina može se definisati i kao proces upravljanja onlajn finansijskim transakcijama od strane pojedinaca ili kompanija .
 • Poslovna inteligencija (BI – Business Intellignece) predstavlja proces prikupljanja raspoloživih internih i značajnih eksternih podataka i njihovo pretvaranje u korisne informacije koje pomažu poslovnim korisnicima pri donošenju odluka .Poslovni podaci i istraživanja pružaju primarne i naknadne informacije o tržištu, potrošačima, konkurenciji i ostalim činiocima poslovanja na osnovu kojih se može definisati strategija poslovanja.
 • Faze razvoja e-poslovanja
 • 1. predstavljanje preduzeća na mreži
  2. prikaz kataloga robe i usluga
  3. prikupljanje zahteva kupaca
  Kako razvoj e-poslovanja teče, dolazi do povećanja prodaje, povećana je brzina isporuke kao i kvaliteta proizvoda i usluga.

Prednosti e-poslovanja


 • Rast prihoda i proizvodnje
 • Uštede u troškovima poslovanja
 • Rast zaposlenosti
 • Zadovoljstvo kupaca
 • Smanjenje broja reklamacija
 • Poboljšanje podrške korisnicima
 • Uštede u troškovima distribucije, itd

Poslednje objave


Odabir ERP rešenja i pravci razvoja IT strategije

Odabir ERP rešenja i pravci razvoja IT strategije 2017-09-16 ,objavio: Admin

Uvođenje informacionog sistema za planiranje resursa na nivou kompanije (ERP) je svakako bitan deo IT strategije, ali nju treba posmatrati u mnogo širem kontekstu. Brzina i agilnost postaju ključni faktori u određivanju da li jedna organizacija može da opstane na dinamičkom tržištu.

Tehnologija nikada nije bila toliko strateški važan resurs kao što je to danas u digitalnom dobu. Ona se koristi za kreiranje novih poslovnih modela, proizvoda i usluga, za poboljšanje postojeće ponude i kreira bolja iskustva kupaca. Iz toga sledi da kompanija u takvim uslovima mora da razvije odgovarajuću IT strategiju za uspeh.

Poslovna strategija treba da bude fleksibilna i organizacije moraju da budu u stanju da brže stvaraju nove mogućnosti i mnogo češće nego što su to…

Kompletna vest →

Zašto Vam je neophodan web sajt?

Zašto Vam je neophodan web sajt? 2017-09-01 ,objavio: Admin

Poslovanje bez web sajta u današnje vreme je nezamislivo. Ako niste na internetu, bez obzira da li ste mali preduzetnik ili kompanija, kao da ne postojite. U tekstu su predstavljeni glavni razlozi zbog čega je to tako!

Bez obzira da li imate proizvodnu, uslužnu ili trgovačku firmu, u današnje vreme nezamislivo je predstaviti svoje proizvode i usluge bez prisutnosti na internetu. Marketing mix koji primenjujete takođe nije kompletan ako u njegovoj srži nije moderna internet prezentacija. Zašto je to tako? Pokušaćemo da nađemo odgovor u sledećim razlozima:

Razlog #1. Privućičete više klijenata

Više od 3 milijarde ljudi koristi internet svakog dana,…

Kompletna vest →

Kontaktirajte nas


Glavna 176,TC Atrijum
Ruma,22400

office@itsmart.rs