Šta je elektronsko poslovanje?

Elektronsko poslovanje je oblik poslovanja kod koga se poslovne transakcije obavljaju elektronskim putem korišćenjem informacione i komunikacione tehnologije.

Šta je elektronsko poslovanje?


2017-08-30
Objavio : Admin

 • Elektronsko poslovanje (EB – Electronic Business) jeste vodjenje poslova na Internetu, i ne podrazumeva samo kupovinu i prodaju, nego i brigu o klijentima i poslovnim partnerima, kao i organizovanje poslova u soptsvenoj firmi online vezom i organizaciju poslovanja sa klijentima.​
 • E - trgovina (E-commerce) predstvalja kupovinu i prodaja dobara ili usluga putem Interneta kao i prihode od reklame,elektronsku razmenu dokumenata koji prate robu, novac i usluge, poslovanje putem elektronskih sredstava: EDI, email,ftp, itd.
 • Termin elektronska trgovina može se definisati i kao proces upravljanja onlajn finansijskim transakcijama od strane pojedinaca ili kompanija .
 • Poslovna inteligencija (BI – Business Intellignece) predstavlja proces prikupljanja raspoloživih internih i značajnih eksternih podataka i njihovo pretvaranje u korisne informacije koje pomažu poslovnim korisnicima pri donošenju odluka .Poslovni podaci i istraživanja pružaju primarne i naknadne informacije o tržištu, potrošačima, konkurenciji i ostalim činiocima poslovanja na osnovu kojih se može definisati strategija poslovanja.
 • Faze razvoja e-poslovanja
 • 1. predstavljanje preduzeća na mreži
  2. prikaz kataloga robe i usluga
  3. prikupljanje zahteva kupaca
  Kako razvoj e-poslovanja teče, dolazi do povećanja prodaje, povećana je brzina isporuke kao i kvaliteta proizvoda i usluga.

Prednosti e-poslovanja


 • Rast prihoda i proizvodnje
 • Uštede u troškovima poslovanja
 • Rast zaposlenosti
 • Zadovoljstvo kupaca
 • Smanjenje broja reklamacija
 • Poboljšanje podrške korisnicima
 • Uštede u troškovima distribucije, itd

Poslednje objave


Elektronska fiskalizacija

Elektronska fiskalizacija 2021-04-14 ,objavio: Admin

Prema Zakonu o fiskalizaciji koji je objavljen u listu "Službeni glasnik RS", broj 153 od 21. decembra 2020. svi obveznici koji imaju obavezu izdavanja fiskalnih računa prelaze na novi sistem. Predviđen rok za početak primene Zakona je 01.01.2022. godine.

 Prema Zakonu o fiskalizaciji koji je objavljen u listu "Službeni glasnik RS", broj 153 od 21. decembra 2020. svi obveznici koji imaju obavezu izdavanja fiskalnih računa prelaze na novi sistem. Predviđen rok za početak primene Zakona je 01.01.2022. godine.
    Zakon određuje da se svi računi u trenutku izdavanja evidentiraju u bazi podataka Poreske uprave. Fiskalizacija računa se vrši pomoću sistema Poreske Uprave koja obrađuje primljene račune. Jedna od novina je to da će svaki fiskalni…

Kompletna vest →

Odabir ERP rešenja i pravci razvoja IT strategije

Odabir ERP rešenja i pravci razvoja IT strategije 2017-09-16 ,objavio: Admin

Uvođenje informacionog sistema za planiranje resursa na nivou kompanije (ERP) je svakako bitan deo IT strategije, ali nju treba posmatrati u mnogo širem kontekstu. Brzina i agilnost postaju ključni faktori u određivanju da li jedna organizacija može da opstane na dinamičkom tržištu.

Tehnologija nikada nije bila toliko strateški važan resurs kao što je to danas u digitalnom dobu. Ona se koristi za kreiranje novih poslovnih modela, proizvoda i usluga, za poboljšanje postojeće ponude i kreira bolja iskustva kupaca. Iz toga sledi da kompanija u takvim uslovima mora da razvije odgovarajuću IT strategiju za uspeh.

Poslovna strategija treba da bude fleksibilna i organizacije moraju da budu u stanju da brže stvaraju nove mogućnosti i mnogo češće nego što su to…

Kompletna vest →

Zašto Vam je neophodan web sajt?

Zašto Vam je neophodan web sajt? 2017-09-01 ,objavio: Admin

Poslovanje bez web sajta u današnje vreme je nezamislivo. Ako niste na internetu, bez obzira da li ste mali preduzetnik ili kompanija, kao da ne postojite. U tekstu su predstavljeni glavni razlozi zbog čega je to tako!

Bez obzira da li imate proizvodnu, uslužnu ili trgovačku firmu, u današnje vreme nezamislivo je predstaviti svoje proizvode i usluge bez prisutnosti na internetu. Marketing mix koji primenjujete takođe nije kompletan ako u njegovoj srži nije moderna internet prezentacija. Zašto je to tako? Pokušaćemo da nađemo odgovor u sledećim razlozima:

Razlog #1. Privućičete više klijenata

Više od 3 milijarde ljudi koristi internet svakog dana,…

Kompletna vest →

Kontaktirajte nas


Glavna 176,TC Atrijum
Ruma,22400

office@itsmart.rs